Finn reisen din
Voksne
- +
Barn
- +
shutterstock_1208759107.jpg

Gå til markeder i Dong Van og Meo Vac

Markedsdag i Dong Van

Allerede fra tidlig morgen er gatene fylt med en endeløs strøm av kvinner. Med litt flaks får vi se kvinnenes flotteste, fargerike drakter samt menn i svarte klær. Mennenes tradisjonelle klesdrakt fullføres av en karakteristisk alpelue og et fargerikt skjerf.
Alle bærer på en mengde grønnsaker og frukt, røkelsespinner, hjemmelaget papir med mer i sine alltid tilstedeværende flettede kurver. Andre har med seg griser, fjærkre og kanskje til og med valper til markedet. Alt dette skal helst selges i løpet av dagen for å gi plass til nye varer i kurven. Det prutes intenst og høylytt om fiskeyngel og ingefær i et hjørne, mens det nøyaktig måles hvor mye svinefett som skal i en pose i et annet. Slakteravdelingen er den mest livlige, for her presenteres nyslaktet kjøtt på lange bord.

marked.jpg

Dere har god tid til å nyte de eksotiske inntrykkene, og kanskje blir noen av de lokale tilbudt den lokale spesialiteten, Tong Ka, som er en krydret stuing laget av hesteinnvoller. Husk å skylle ned med risbrændevin akkurat som de lokale gjør det.

Markedet i Meo Vac

Markedet i Meo Vac er spesielt kjent for sitt store utvalg av husdyr og potensielle slakterivarer. Kyr, vannbøfler, geiter, høns, ender og valper skifter hender til høystbydende, og det går ikke alltid stille for seg når selger og kjøper roper om kapp med de skrikende grisene som er i ferd med å skifte eiere.

shutterstock_1238335279.jpg

Mange folkeslag møtes på markedene, inkludert de tradisjonelle Dzao-folkene i sine svarte og indigoblå drakter, samt Langdang Dzao-folkene i svarte drakter med broderte kantbånd og vakre sølvpyntede hodeplagg. Disse selskapene inkluderer også folk fra blant annet hvite H'mong, Nung og Tay. Det kan være vanskelig for uinnvidde å se forskjell på de mange ulike folkeslagene, men heldigvis er den lokale guiden deres ekspert på området og kan enkelt fortelle hva dere bør legge merke til i folkedraktene. Selv om vestlig klær blir stadig mer vanlig selv i disse områdene, foretrekker særlig de eldre generasjonene å kle seg i tradisjonelle drakter når anledningen byr seg.

shutterstock_1215986749.jpg

Markedet i Lung Phin holdes hver sjette dag, så hvis det passer inn i planen deres, kan dere avslutte med å besøke ett av Ha Giangs eldste markeder. Én gang i året arrangeres det berømte "kjærlighetsmarkedet" i Lung Phin, hvor nye kjærester finner hverandre og gamle flammer blusser opp igjen. Av og til skjer det til og med at noen bytter partnere.