Tag med på en reise dypt inn i Vietnams kulturelle mangfoldighet. Veien slynger seg opp og ned gjennom dette avsidesliggende området fylt med små landsbyer. På mange steder er markene lagt ut på nesten loddrette fjellsider, og overalt rundt oss ser vi Nord-Vietnams tradisjonelle minoritetsgrupper leve side om side. Det er interessant å oppleve hvordan de ulike befolkningsgruppene skiller seg fra hverandre både med hensyn til klesdrakt og kultur.
Markedsbesøk i Quet Tien
Dette er tydeligvis synlig på markedet i Quet Tien, hvor folk fra områdets minoritetsgrupper samles for å handle med hverandre. Standene er fylt med alt fra ferdigproduserte barneklær og sko fra Kina, grønnsaker, urter, smykker og røkelsespinner til risbrennevin og kjøttvarer. Folk kommer bærende på nyinnkjøpte varer og flere av dem er pent kledd.
Det er en viktig sosial begivenhet å dra på markedet én gang i uken og møte venner og bekjente fra nær og fjern. Folk fra både Nung, hvit H'mong, Po y, Dao lanten og Tay-landsbyer gjør sine innkjøp her, så markedet vil føles som en ren lekeplass for ivrige fotografer.
Hvite H'mong-byer
Første stopp etter markedet er en hvit H'mong-landsby, hvor innbyggerne har spesialisert seg i å veve i hør. Dette er en tradisjon som er i ferd med å dø ut, men det er sannsynligvis mulig å oppleve det på en spasertur rundt i landsbyen. I en annen hvit H'mong-landsby kan dere gå en tur blant de leirforede husene med skjeve takstein. H'mong-folket har historisk sett bodd i de høyeste fjellområdene langs grensen mellom Vietnam og Kina, der de har livnært seg av å dyrke tørris, medisinske urter og opium under ekstremt vanskelige forhold.
Området rundt landsbyen er et utmerket eksempel på hvor hardtarbeidende dette folket er. Her og der stikker spirende, grønne maisplanter frem fra selv den minste klippesprekk på de bratte fjellsidene. Før selve plantingene har innbyggerne båret jord opp fra den smale dalbunnen og plassert den i naturlige huller og sprekker, hvorpå de har plantet frøene. Den årlige nedbøren betyr imidlertid at jorden gradvis siver ned mot bunnen av dalen, så de må gjenta prosessen med å flytte jorden tilbake hvert tredje år.
Besøket gir også et godt innblikk i H'mong-folkets religion. Over inngangen til husene i landsbyen henger det et rødt bånd som skal skremme bort onde ånder, og på markene nærmest landsbyen er forfedrene gravlagt. H'mong-folket er animister og anses av mange vietnamesere for å være en av de mest tilbakestående etniske gruppene i landet. De enkle husene kan kanskje ved første øyekast støtte denne fordommen, men vi skal ikke være lenge i landsbyen før det blir klart at bare svært utviklede folkeslag kunne overleve i disse fjerntliggende fjellene. Gjestfriheten er absolutt ikke noe å utsette på, selv om mange H'mong-folk kan være litt mer forsiktige mot fremmede enn for eksempel Tayerne.
Du kan oppleve Ha Giang på vår reise til det autentiske Vietnam.