Finn reisen din
Voksne
- +
Barn
- +

Te på Sri Lanka

På en reise på Sri Lanka er det en flott og spennende opplevelse å se nærmere på landets berømte teproduksjon.

I det sentrale høylandet kan dere se de endeløse grønne rekkene med tebusker som bukter seg i landskapet. Dere kan betrakte synet av velstelte busker og de hardtarbeidende teplukkerne som går krumbøyde rundt i markene i fargestrålende klær og samler inn de verdifulle bladene.

Dere kan lese mer om te-produksjonen i området omkring landets høyest beliggende by, Nuwara Eliya, på blant annet Det beste av Sri Lanka – en av våre reiser. I dette vakre området kan dere oppleve store, gamle te-plantasjer, og dere kan besøke en av fabrikkene hvor dere får en interessant gjennomgang av tebladenes vei fra plantasjene til frokostbord over hele verden. Dessuten rommer området flotte historiske bygninger fra Englands tid som kolonimakt på Sri Lanka. 

Etter en tur i høylandet for å se på te-plantasjer, kan dere for eksempel dra til Yala National Park og se nærmere på Sri Lankas spektakulære dyreliv. Her finnes det mange fargestrålende fuglearter, elefanter og krokodiller - bare for å nevne noe. Nasjonalparkens mest populære dyr er imidlertid uten tvil de vakre leopardene som dere kan være heldige å se på en jeepsafari.

Viktig handelsvare

Te er en av Sri Lankas viktigste handelsvarer. Inntekten fra te-produksjonen utgjør ca. to prosent av landets bruttonasjonalprodukt og gir cirka $700 millioner i statskassen i året.

Direkte og indirekte sier man at omkring 1.000.000 mennesker har arbeide på grund av te-produksjonen.

Innlosjering og besøk på te-fabrikk

shutterstock_169013003.jpg

Dere kan besøke områdets mest kjente te-plantasje og fabrikk, Lipton’s Seat og Dambatanne Tea Factory, som ligger på toppen av Poongala Hill. Dette er et perfekt sted for familien å få en interessant gjennomgang av teens vei fra et blad på grenen av en te-busk og til frokostbordet hjemme på kjøkkenet. Sri Lanka er i dag verdens nest største te-produsent, så det har skjedd mye siden James Taylor plantet de første te-buskene her i 1867. Dere får følge det meste av prosessen, ser maskinene de bruker og får naturligvis smake på det ferdige produktet. Underveis kan dere stille alle de spørsmålene dere har.

Etterpå kan dere ta barna med på en kort tur gjennom det imponerende grønne havet av te-busker, som minner litt om en stor labyrint. Kanskje kan dere runde av med å se hvem i familien som er den raskeste te-plukkeren – dette med assistanse fra spesialistene.

En av verdens største

Sri Lanka er verdens fjerde største te-produsent. I 1995 ble landet regnet for å være verdens største eksportør av te med ca. 23 prosent av verdens totale eksport. I dag er Sri Lanka imidlertid blitt forbigått av Kenya som verdens største eksportør.

Te-produksjonen på Sri Lanka er blant annet en suksess på grunn av klimaet i høylandet. Her er et litt kjøligere klima, høy fuktighet og nok nedbør med på å sikre gunstige betingelser for te-produksjon.

Sri Lankas te-industri ble startet i 1867 av britiske James Taylor.

Kan dere tenke dere å smake på den berømte srilankiske teen og oppleve de vakre te-plantasjene på en av våre reiser til Sri Lanka, så kikk her.

Les mer